Brandsäkerhet

Läs om några potentiella brandrisker och ta del av tips på hur du kan undvika dem.

Här finner du en kort instruktionsfilm hur du kan brandsäkra ditt boende och tips på hur du kan undvika att olyckan är framme. 

BRANDVARNARE OCH BRANDINFORMATION

Alla våra lägenheter är utrustade med brandvarnare. Du som bor hos oss ansvarar själv för att den fungerar. Därför är det viktigt att du provar brandvarnaren regelbundet och byter batteriet vid behov, helst årligen. Kontakta oss via felanmälan på Mina sidor om du vill ha hjälp med att sätta upp eller byta brandvarnare om du själv inte kan ordna det.

Ungefär en månad innan batteriet tar slut ger brandvarnaren ifrån sig korta ljud.

SÅ SKÖTER DU DIN BRANDVARNARE

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen, minst en gång i månaden eller när du varit bortrest en längre tid.

Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen, byt ut batterierna.

Gör rent brandvarnaren en gång per år, eller om den larmar utan anledning.
Rengör brandvarnaren genom att dammsuga med en mjuk borste och torka av utsidan med en lätt fuktig trasa.

Hjälper det inte att byta batterier eller rengöra brandvarnaren, köp en ny. Kontakta oss via felanmälan på Mina sidor om du vill ha hjälp med att sätta upp eller byta brandvarnare om du själv inte kan ordna det.

OM OLYCKAN ÄR FRAMME

Om det börjar brinna – ring omedelbart 112 och begär brandkåren. Håll dörrar och fönster stängda för att hindra att elden sprids.

De vanligaste brandorsakerna i ett hem är elektriska fel, torrkokning och levande ljus.

Klicka här för att ladda ned informationsbladet

STOPPA BRANDEN

Ställ alltid in dina saker inne i lägenheten eller i förrådet. Trapphuset ska vara fritt från till exempel tidningar, kartonger och barnvagnar. Startar en brand så sprider den sig snabbt och bildar giftig rök. Låsta dörrar till källare och vind minskar också risken för anlagda bränder.

BLOCKERA INTE TRAPPHUSET

Trapphuset ska vara fritt från saker så att du lätt kan ta dig ut om det brinner i din lägenhet. Ambulans och räddningstjänst behöver också lätt komma fram för att hjälpa vid sjukdom eller brand.

OM DET BRINNER GÖR SÅ HÄR:

STÄNG IN BRANDEN!

Brinner det i din lägenhet. Ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Dörren hindrar branden och den giftiga röken från att sprida sig.

STANNA I LÄGENHETEN

Brinner det hos någon annan och det finns rök i trapphuset – stanna i din lägenhet. Ring 112 och berätta att det brinner. Vänta i lägenheten tills räddningstjänsten hjälper dig ut.

« Tillbaka