I din lägenhet

Här finner du information om bredband & tv, el & säkringar, uteplats & balkong, värme & ventilation, lampor, lysrör, vatten, avlopp, persienner, husdjur, nycklar/lås, skadedjur, skötselråd.

Här hittar du information som berör saker i din lägenhet, t.ex. bredband, tv, el, värme & vatten.

Bredband/ TV

Alla våra fastigheter är anslutna till Utsikts eller Telias fibernät. Här kan du läsa vad som finns i just din fastighet. Likaså är alla våra lägenheter anslutna till Telenor eller Telia för ett grundutbud av TV. Om fastigheten har bredband från Utsikt levereras TV från Telenor.

Våra fastigheter är anslutna till Utsikts eller Telias fibernät. Om din fastighet är ansluten till Utsikt kan du själv välja vilken leverantör du vill ha. Fastigheter med Telia är låsta till Telia. Kostnaden för internet ingår inte i din hyra utan du betalar själv kostnaden för abonnemang direkt till din leverantör.

Ditt bredbandsuttag är oftast placerat i hallen. 

Anslut dig till internet genom Utsikt

Genom utsikt väljer du den tjänsteleverantör du vill ha av internet. Följ nedan steg så är du igång.

 1. Anslut nätverkskabeln från datorn till bredbandsuttaget
 2. Starta webbläsaren och välj tjänsteleverantör och gör din beställning
 3. Nu är du igång och kan använda nätet

utsikt.se kan du läsa mer om hur du kommer igång med din anslutning (öppnas i nytt fönster)

Anslut dig till internet genom Telia

telia.se kan du läsa mer om hur du kommer igång med din anslutning (öppnas i nytt fönster)

Felanmälan internet

Får du problem när du ska ansluta dig gör du din felanmälan till din tjänsteleverantör.

Telenor och Telia levererar ett analogt basutbud av tv-kanaler till våra fastigheter.Här kan du läsa vad som finns i just din fastighet. Om din fastighet är ansluten till utsikts bredbandsnät tillhandahåller Telenor tv.

Felanmälan

För att göra en felanmälan vänder du dig i första hand till din tjänsteleverantör. Mer information om tjänsteleverantörer, felanmälan och telefonnummer hittar du på respektive hemsida
Telenor
Telia

Parabol

Vill du sätta upp en parabol måste du kontakta oss först för att få tillstånd och instruktioner. En parabol får inte vara en risk för människor eller göra skada på huset och endast sättas upp innanför balkongen eller terrassen. Parabolen får inte fästas i fönster, vägg eller fasad.

EL

I varje lägenhet sitter en så kallad elcentral med säkringar. Vanligtvis är den placerad i hallen.

Elavtal

Du som hyresgäst har eget abonnemang för hushållsel. Om du ska flytta in i en ny lägenhet och inte har tecknat ett avtal riskerar du att vara utan el när du flyttar in. I så fall ska du kontakta Tekniska verken som äger nätet. Det gäller också om du har några frågor om ditt abonnemang.

Våra lägenheter har separata elmätare som gör att du betalar för den el du förbrukar. 

Elcentral & säkringar

Säkringarna i elcentralen skyddar ledningar och elektrisk utrustning från överbelastning. Alla elanslutningar måste göras av en fackman. Titta på filmen nedan för att lära dig mer om el i din lägenhet och vad du ansvarar för. 

Balkong/ uteplats

Det är alltid trevligt med en balkong eller uteplats. Den kan användas till mycket, men det gäller att veta vad som är tillåtet och inte.

BLOMLÅDOR

Ha gärna blommor på balkongen, men tänk på att hänga blomlådorna på insidan av balkongräcket, så att de inte kan ramla ner och skada någon. Tänk på grannen under när du vattnar dina blommor på balkongen.

GRILLA

Det är inte tillåtet att grilla på balkongen eller uteplatsen eftersom det osar in till grannarna och även utgör en brandrisk.

MATA INTE FÅGLAR

Du får inte mata fåglar från balkongen eller på uteplatsen. Frön, matrester och fågelspillning skräpar ner och lockar till sig djur som möss och råttor.

PARABOL

Vill du sätta upp en parabol måste du kontakta oss för att få tillstånd och instruktioner. En parabol får inte vara en risk för människor eller göra skada på huset. Du kan alltid kontakta din kundvärd för att få reda på vilka bestämmelser som gäller så att du inte drabbas av onödiga kostnader.

PISKA MATTOR

Använd inte balkongen för att piska eller skaka mattor – det dammar.

RÖKNING

Tänk på att många är känsliga eller allergiska för rök och att den lätt drar in till dina grannar när du röker på balkongen. Undvik därför att röka på balkongen eller uteplatsen. Det är inte tillåtet att kasta ut fimpar från balkongen.

SKÖTSEL

På grund av brandrisken får du inte använda balkongen eller uteplatsen som lagringsplats.

VÄDRA OCH SKAKA

Många människor är känsliga för damm och kvalster. Det är därför inte tillåtet att piska eller skaka mattor på balkongen. Det gäller även sängkläder med mera.

Värme/ ventilation

Våra hus är anslutna till Katrineholms fjärrvärmenät, via Tekniska verken. Det innebär att uppvärmt vatten transporteras genom stora ledningar fram till husen och pumpas upp till elementen i lägenheterna.

Tillsammans med ventilationen skapar värmesystemet ett bra inomhusklimat.

Att tänka på

 • Vädra snabbt och effektivt genom tvärdrag i cirka fem minuter varje dag.
 • Låt inte balkongdörrar och fönster stå på glänt. Det kyler ner lägenheten.
 • Kontrollera att balkongdörr och fönster är tätade.
 • Placera inte möbler framför elementen. Då hindras luftcirkulationen

Ventilation

I din lägenhet finns ventiler som gör att frisk luft kommer in i lägenheten samtidigt som använd luft vädras ut.

Genom frånluftsventilerna i din lägenhet vädras den använda luften ut. Ventilerna sitter vanligen i kök och badrum. Du kan kontrollera att ventilationen fungerar genom att hålla en bit tunt papper, exempelvis toalettpapper över ventilen. Om papperet sitter kvar så fungerar ventilen bra.

Frisk luft kommer in i din lägenhet genom tilluftsventilerna. Tallriksventiler, vädringsluckor och springventiler är några vanliga typer. De är ofta placerade uppe vid taket eller bakom elementen. Ventilerna är fast inställda och får inte ändras - då blir det obalans i ventilationen.

RENGÖR VENTILERNA

Du bör ta ner och tvätta ventilerna minst två gånger om året. Gamla ventiler kan vara svåra eller omöjliga att lossa. Dessa rengör du genom att peta fram dammet med en krokad ståltråd. Därefter kan du dammsuga och torka av ventilen.

KORSDRAG

Bästa sättet att snabbt bli av med fukt och förorenad luft är att vädra. Fem minuters korsdrag brukar räcka.

BLI AV MED MATOS

Öppna ett fönster i angränsande rum och ha dörren till köket stängd. Luften sugs då in i köket genom springan i dörren. På detta sätt tar köksventilen hand om matoset. Det är inte tillåtet att vädra lägenheten genom dörren till trapphuset.

Temperatur

Temperaturen i en bostad ska vara omkring 20 grader dag- & kvällstid under vintern. På natten kan det oftast bli något kallare. Termostaterna i din lägenhet reglerar temperaturen så att värmen håller sig kring det. 

Tips för behaglig värme i din lägenhet

 • Se till att termostaterna är fullt öppna på elementen.
 • Se till att möbler är minst en decimeter från elementen. Annars hindrar de värmen från att spridas i rummet. 
 • Se till att gardinerna inte hänger framför elementen eller framför termostaterna.
 • Se till att ha ventiler öppna. Täck inte för eller stäng ventilationen, då försämras inomhusklimatet i din lägenhet och risken för fuktskador ökar. 
 • Om du vill vädra din lägenhet när det är kallt ute bör det ske snabbt och effektivt, max fem minuter. Annars finns det risk för att temperaturen i din lägenhet påverkas.

Nedan följer en kort video om hur du kan förbättra ditt inomhusklimat.

Lampor/ lysrör

Du byter själv lampor och lysrör i din lägenhet. Är du osäker kan du alltid anlita en behörig elektriker som hjälper dig, men tänk på att du då betalar för åtgärden. Om du vill ha belysning belysning utomhus på din balkong eller uteplats måste den vara godkänd för utomhusbruk. 

Vatten/ avlopp

Ett välfungerande vatten- och avloppssystem är viktigt för att du ska trivas i din lägenhet. För att undvika dålig lukt, stopp i avloppet finns det en hel du kan göra i förebyggande syfte.

DROPPANDE KRAN

Om vattenkranen droppar eller toaletten rinner, anmäler du felet till via "Mina sidor". Då sparar vi på både vatten- och värmekostnader. Dessutom orsakar en droppande kran med tiden fula ränder i handfat och badkar.

RENSA VATTENLÅSET I TVÄTTSTÄLL

På avloppsröret under tvättstället finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Vattenlåset måste ibland rensas. Det kan du enkelt göra själv: Öppna vattenlåset, ställ en hink under. Peta loss eventuellt avfall som fastnat. Spola igenom med hett vatten. Stäng vattenlåset igen.

Om du inte använder avloppen under en längre tid sjunker vattennivån i låset och dålig lukt tränger upp från avloppet. Det kan du undvika genom att droppa lite matolja i toalettstolen och övriga avlopp, exempelvis innan du åker på semester. Då kan inte vattnet dunsta.

STOPP I AVLOPPET

Stopp i avloppet kan leda till översvämning och fuktskador. Om du får stopp i avloppet, kan du först försöka med att lossa avfallet som sitter i vägen.
Använd inte kemiska medel som till exempel propplösare eller kaustiksoda. Kaustiksoda är mycket skadligt för miljön och innebär dessutom en hälsorisk.

Om kaustiksoda ligger kvar i vattenlåset riskerar den som ska rensa rören att få det på händerna eller i ögonen, vilket kan ge svåra skador. Sodan förstör även avloppsrören genom att bilda en hinna i rören som gör att de blir ännu trängre.

Genom att regelbundet peta bort hårrester och annat från bottenventilen i badkar, handfat och diskho kan du undvika att det blir stopp och dålig lukt. I badrummet finns en golvbrunn som du ska rengöra regelbundet för att undvika stopp och dålig lukt.

TOALETTSTOL

Kasta aldrig bindor, blöjor, tops, bomull eller likande i toaletten. Förutom att det är miljöovänligt, kan de svälla upp och orsaka stopp i avloppet. Undvik även att kasta kattsand i toaletten. Sanden slipar bort glasyren och kan förorsaka stopp. Kasta inte cigarettfimpar eller ämnen/vätskor som är miljöfarliga som våra reningsverk inte kan ta hand om.

Persienner

Persienner ingår inte i våra lägenheter. Däremot händer det att den som flyttar väljer att lämna kvar persiennerna.

Vill du installera persienner själv?

Det är tillåtet att montera persienner i din lägenhet om det görs på ett fackmannamässigt sätt. Däremot är det inte tillåtet att montera upp en markis utan vårt skriftliga tillstånd. Tänk på att du själv betalar alla åtgärder

Husdjur

Ett husdjur är en kär familjemedlem. Men tänk på att en del personer är allergiska och kanske även rädda för husdjur. Detta måste du som djurägare ta hänsyn till.

 • Släpp inte ut djur utan tillsyn
 • Håll katter och hundar borta från lekplatser och sandlådor
 • Tänk på att en hund som skäller mycket är störande för grannarna
 • Håll alltid hundar kopplade inom bostadsområdet
 • Se till att hundar och katter inte förorenar på området

Nycklar/ lås

Det finns normalt sett tre st cylindernycklar till varje lägenhet, detta kan dock variera från fastighet till fastighet. Behöver du en extra lägenhetsnyckel ska du kontakta Hyreshuset. Extra nyckel debiteras enligt gällande prislista. 

Borttappad nyckel

Om du har tappat bort en nyckel måste vi beställa ett nytt lås och nycklar till din lägenhet. Detta debiteras dig enligt gällande prislista.

Skadedjur

Läs mer om vilka skadedjur som finns och hur du gör för att undvika att de tittar fram.

skadedjur är ett ökande problem såväl i flerfamiljshus som i villor och i radhus. Vi vill bryta denna trend. En förutsättning för detta är att vi alla arbetar tillsammans. Om du misstänker att du har fått skadedjur i lägenheten är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta.

OM DU DRABBAS AV SKADEDJUR

Det är viktigt både för dig som hyresgäst och oss som hyresvärd, att åtgärderna görs snabbt och effektivt efter första upptäckten så att skadedjuren inte sprids.

Vi ber dig därför att:

 • Anmäla att du har skadedjur så snabbt som möjligt.

 • Ha lägenheten tillgänglig för sanering.

 • Respektera överenskomna tider.

 • Följa de instruktioner du får från saneringsföretaget.

När du misstänker eller vet att du har drabbats av skadedjur ska du direkt:

 • Kasta alla matvaror som är angripna

 • Rengör hyllor och lådor noga

 • Tvätta textilier som är angripna

Tänk på att så länge det finns skadedjur i din lägenhet kan du inte byta till någon annan lägenhet hos oss.

ANMÄL TILL ANTICIMEX

Om du misstänker eller vet att du drabbats av skadedjur – ring vår samarbetspartner, Anticimex på tel 075-245 10 00.

Skadesaneringen är kostnadsfri för dig som är hyresgäst hos oss, så tveka inte att anmäla om du misstänker att det finns skadedjur i ditt hem.

SÅ TVÄTTAR DU ANGRIPNA TEXTILIER

När du sanerar kläder och textiler i tvättstugan skall dessa läggas i majspåsar. Knyt ihop påsen innan du går till tvättstugan. Påsen kan läggas direkt i tvättmaskinen eftersom påsen löses upp i tvätten.

Majspåsar kan du skaffa från Anticimex.

FÖRHINDRA SKADEDJUR

Att drabbas av skadedjur har ingenting att göra med hygien. Det är däremot viktigt att hålla en god hygien för att motverka att de snabbt förökar sig.

Eftersom skadedjur generellt sett inte trivs i rena och torra utrymmen är det bra att städa noggrant några gånger per år:

 • Plocka ur köksskåp och lådor. Rengör hyllor, lådor och bakom spisen.

 • Tvätta bakom annan köksutrustning som går att dra fram.

 • Dammsug vid golvlisterna i hela lägenheten med ett smalt munstycke.

 • Eftersom insekter gärna gömmer sig i springor är det viktigt att rensa dessa.

Kom ihåg att rengöra städmaterialet noggrant både före och efter städning.

BEGAGNAT OCH SECOND HAND

Om du köper begagnade textilmöbler och kläder undersök dem därför noga. Du vet aldrig var de har varit, eller om den förre ägaren till exempel har vägglöss hemma. De mest typiska kännetecknen är mörka prickar efter vägglössens spillning, som ofta hittas på undersidan av madrasser eller sängramar.

Kom ihåg att om du misstänker eller vet att en möbel eller något annat föremål är behäftat med vägglöss eller annan ohyra, får det inte tas in i lägenheten.

Ta aldrig hem kasserade möbler du hittar som grovsopor! Det finns en mycket stor risk att en sådan möbel är ansatt av vägglöss.

TIPS PÅ RESAN

Skadedjur kommer ofta in i våra hem efter resor i Sverige, eller utomlands. Här är några tips för att undvika att du får ovälkommet resesällskap med dig hem:

 • Titta under sängen. Om du hittar spår – kräv att få byta rum.

 • Förvara resväskor långt från sängar och soffor och ha dem inte på golvet.

 • Låt kläderna vara kvar i väskan och håll den stängd.

När du kommer hem:

 • Lägg allt som ska saneras i plastpåsar och stäng noggrant.

 • Tvätta alla kläder du haft med dig alternativt kan du lägga dem i torkskåp i 60°C eller torktumla dem under 50 minuter. Du kan också välja att lägga dina saker i frysen under sju dygn.

 • Rengör även väskor. Dammsug och lägg sedan dammsugarpåsen i frysen i sju dygn innan du kastar den i soporna.

STÖRRE SKADEDJUR

Råttor och möss räknas också som skadedjur. Mata därför inte fåglar från balkongen eller på uteplatsen, eftersom spilld mat kan locka till sig just råttor och möss.

Brandsäkerhet

Här finner du en kort instruktionsfilm hur du kan brandsäkra ditt boende och tips på hur du kan undvika att olyckan är framme. 

Skötselråd

Här har du några råd för hur du sköter om din lägenhet

Väggar

MÅLADE VÄGGAR OCH PLASTDETALJER

Tvättas med ljummet vatten och ett milt miljövänligt rengöringssmedel. Torka efter med torr trasa.

TAPETSERADE VÄGGAR

Om tapeten har ett plastskikt kan man torka försiktigt med fuktig trasa. Torka efter med torr trasa. Papperstapet dammar du bara av. Om det finns mörka streck kan du prova försiktigt med ett rent vanligt suddigummi.

ATT SÄTTA UPP SAKER PÅ VÄGGARNA

Om du ska sätta upp något tungt på väggen - gör så här. Gör ett litet krysssnitt i tapeten och vika undan flikarna där du ska göra hålet. När du sedan flyttar är det bara att spackla igen hålet och klistra tillbaka tapetflikarna. Använd för övrig upphängning tavelkrok som bara lämnar små märken när de avlägsnas.

ATT SKYDDA VÄGGAR I SOVRUM

Ha en sänggavel eller något annat som skyddar tapeten från kroppsfett. Tänk på att om det är fettfläckar efter sängen när du flyttar anses det inte vara normalt slitage och du blir ersättningsskyldig.

ÖVRIGT

Om någon möbel står mot en vägg. Skydda för skavmärken genom att sätta filttassar på möbelns baksida. Om du har trämöbler bör du kolla om just din möbel oljar av sig, tänk på att vissa är så inoljade från fabrik att de lämnar stora fettfläckar på tapeterna.

VARNING

Exempel på skador på tapeter som du blir ersättningsskyldig för är fettfläckar, revor, många hål, fläckar.

Golv

Tänk på att stoppa smutsen vid dörren med en ordentlig avtorkningsmatta.

Använd möbeltassar!

Plastgolv, linoleum, laminat och parkett.
Torka rent med fuktig trasa och milt miljövänligt rengöringsmedel. Torka genast torrt med torr trasa. OBS! Parkett och laminat blir förstört av fukt och är extra viktigt att man torkar torrt genast.

Fläcknyckel

Plastgolv

Fläck av

Tas bort med

Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, saft, te, vin, ägg, öl, blod, exkrementer, kräkningar, urin Neutralt rengöringsmedel utspätt i ljummet vatten
Asfalt, gummi, olja, skokräm, sot, färgkritor, läppstift, tusch Tvättnafta, lacknafta
Stearin och tuggummi Skrapa försiktigt efter att det torkat ordentligt
Cigarettglöd Skrapa med kniv/sickel och efterpolera med fin skurnylon

Laminat & trägolv

Fläck av

Tas bort med

Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, saft, te, vin, ägg, öl, exkrementer, kräkningar, urin Allrengöringsmedel utspätt i ljummet vatten
Asfalt, gummi, olja, skokräm, sot, färgkritor, läppstift, tusch, cigarettglöd T-röd eller liknande
Stearin och tuggummi Skrapa försiktigt efter att det torkat ordentligt
Blod Kallt vatten

Skydda golven genom att sätta möbeltassar på möblerna. Om du ska flytta något tungt kan du lägga en matta eller filt under och försiktigt skjuta möbeln till sin nya plats.

Tak

RENGÖRING AV TAK

STOPP! Gör inget! Tak är svåra och rent av omöjliga att rengöra utan att det blir flammigt. Ett jämnt nedsmutsat tak ser bättre ut än en misslyckad takrengöring.

TAKKONTAKTER

Du får inte byta ut takkontakten som sitter uppe. Om din lampa inte passar får du byta kontakten på lampan istället. Du blir ersättningsskyldig om en takkontakt saknas den dag du flyttar.

LAMPOR

Lampor i spis, kylskåp, diskbänksbelysning, badrumsarmatur och liknande är förbrukningsmaterial och skall bytas och bekostas av dig som hyresgäst.

Kök

KÖKSSNICKERIERNA

Målade och lackerade ytor som skåpsluckor och snickerier tvättas med vatten och milt rengöringsmedel. Torka efter med torr trasa för att det inte ska bli randigt. Använd inte starka skurmedel eller svampar som repar.

SPIS/UGN

Rengör med ljummet vatten och diskmedel. Använd tvålull runt spisplattorna så metallen blir fin. Torka bort matrester så de inte bränns fast i plattan. En gång per år bör du rengöra spisvreden. Drag dem rakt ut och diska av med diskmedel.

Rengör ugnen med diskmedelslösning. Är den väldigt smutsig finns det bra rengöringsmedel att köpa. Glöm inte att rengöra glaset. Alla spisar går att dra ut så du kan rengöra bakom.

FLÄKT

Rengör filtret i fläkten och ventilerna regelbundet så minskar du smutsen i köket. Tänk på brandrisken om det finns fett i spiskåpan och fläktens filter. Vi rekommenderar en gång i månaden. Om du har kolfilterfläkt är det du som hyresgäst som bekostar och byter filtret som bör göras en gång per år.

DISKBÄNK

Rengör diskbänken med vatten och lite diskmedel. Glöm inte hoarna. Om du inte får bort fläckar försök med tvålull.
Ett ställe som man lätt kan glömma att torka rent är undersidan på överskåpen.

KYL & FRYS

Rengör med ljummet vatten och diskmedel och torka torrt. Frosta av frysen regelbundet, det ger en jämnare temperatur och sparar energi. Rensa även avrinningsröret för avfrostningsvattnet. Tjocka islager ökar energiförbrukningen. Glöm inte att torka ur gummiskåran i dörren där många smulor lätt samlas. Dra fram kyl och frys minst en gång per år och rengör baksidan.

BADRUM/WC

HANDFAT

Rengör med vatten och ett milt miljövänligt rengöringsmedel. Använd inte något som repar emaljen. Glöm inte att putsa under kranen och undersidan av fatet.

KAKLADE VÄGGAR

VARNING! - Gör aldrig hål i kakelplattor eftersom de lätt spricker. Vatten kan tränga in genom hål och sprickor och orsaka mögel och vattenskada. Kakelplattor eller laserade klinkerplattor rengör du i första hand med vatten och diskmedel eller allrengöring. Använd inte såpa eftersom den kan ge en beläggning på plattorna som suger åt sig smuts.

WC

Rengör med toalettborste och rengöringsmedel. Om det är hårt nedkalkat finns det kalklösande att köpa. Undvik stopp i avloppet så spola inte ner t.ex. tjock papper, tops osv. Mediciner och kemikalier hör inte heller hemma i toaletten utan skall återlämnas resp. återvinnas.

DUSCH OCH GOLVBRUNN

Rengör golvbrunnen från hårtussar med jämna mellanrum. Duschutrymmet rengöres med vatten och milt rengöringsmedel och vid behov kalklösande medel. Om du har badkar så bör du torka ur karet efter varje bad.

BADRUMSSKÅP

Rengöres med vatten och milt rengöringsmedel. Glöm inte om du har en skåra som glaset löper i. En tops är ett bra verktyg till detta.

FUKT

Undvik fuktskador genom ventilation. Enklast är att låta badrumsdörren stå öppen så fukten släpps ut.

Tillbaka
« Tillbaka