Skötselråd lägenhet

Här har du några råd för hur du sköter om din lägenhet

Väggar

MÅLADE VÄGGAR OCH PLASTDETALJER

Tvättas med ljummet vatten och ett milt miljövänligt rengöringssmedel. Torka efter med torr trasa.

TAPETSERADE VÄGGAR

Om tapeten har ett plastskikt kan man torka försiktigt med fuktig trasa. Torka efter med torr trasa. Papperstapet dammar du bara av. Om det finns mörka streck kan du prova försiktigt med ett rent vanligt suddigummi.

ATT SÄTTA UPP SAKER PÅ VÄGGARNA

Om du ska sätta upp något tungt på väggen - gör så här. Gör ett litet krysssnitt i tapeten och vika undan flikarna där du ska göra hålet. När du sedan flyttar är det bara att spackla igen hålet och klistra tillbaka tapetflikarna. Använd för övrig upphängning tavelkrok som bara lämnar små märken när de avlägsnas.

ATT SKYDDA VÄGGAR I SOVRUM

Ha en sänggavel eller något annat som skyddar tapeten från kroppsfett. Tänk på att om det är fettfläckar efter sängen när du flyttar anses det inte vara normalt slitage och du blir ersättningsskyldig.

ÖVRIGT

Om någon möbel står mot en vägg. Skydda för skavmärken genom att sätta filttassar på möbelns baksida. Om du har trämöbler bör du kolla om just din möbel oljar av sig, tänk på att vissa är så inoljade från fabrik att de lämnar stora fettfläckar på tapeterna.

VARNING

Exempel på skador på tapeter som du blir ersättningsskyldig för är fettfläckar, revor, många hål, fläckar.

Golv

Tänk på att stoppa smutsen vid dörren med en ordentlig avtorkningsmatta.

Använd möbeltassar!

Plastgolv, linoleum, laminat och parkett.
Torka rent med fuktig trasa och milt miljövänligt rengöringsmedel. Torka genast torrt med torr trasa. OBS! Parkett och laminat blir förstört av fukt och är extra viktigt att man torkar torrt genast.

Fläcknyckel

Plastgolv

Fläck av

Tas bort med

Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, saft, te, vin, ägg, öl, blod, exkrementer, kräkningar, urin Neutralt rengöringsmedel utspätt i ljummet vatten
Asfalt, gummi, olja, skokräm, sot, färgkritor, läppstift, tusch Tvättnafta, lacknafta
Stearin och tuggummi Skrapa försiktigt efter att det torkat ordentligt
Cigarettglöd Skrapa med kniv/sickel och efterpolera med fin skurnylon

Laminat & trägolv

Fläck av

Tas bort med

Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, saft, te, vin, ägg, öl, exkrementer, kräkningar, urin Allrengöringsmedel utspätt i ljummet vatten
Asfalt, gummi, olja, skokräm, sot, färgkritor, läppstift, tusch, cigarettglöd T-röd eller liknande
Stearin och tuggummi Skrapa försiktigt efter att det torkat ordentligt
Blod Kallt vatten

Skydda golven genom att sätta möbeltassar på möblerna. Om du ska flytta något tungt kan du lägga en matta eller filt under och försiktigt skjuta möbeln till sin nya plats.

Tak

RENGÖRING AV TAK

STOPP! Gör inget! Tak är svåra och rent av omöjliga att rengöra utan att det blir flammigt. Ett jämnt nedsmutsat tak ser bättre ut än en misslyckad takrengöring.

TAKKONTAKTER

Du får inte byta ut takkontakten som sitter uppe. Om din lampa inte passar får du byta kontakten på lampan istället. Du blir ersättningsskyldig om en takkontakt saknas den dag du flyttar.

LAMPOR

Lampor i spis, kylskåp, diskbänksbelysning, badrumsarmatur och liknande är förbrukningsmaterial och skall bytas och bekostas av dig som hyresgäst.

Kök

KÖKSSNICKERIERNA

Målade och lackerade ytor som skåpsluckor och snickerier tvättas med vatten och milt rengöringsmedel. Torka efter med torr trasa för att det inte ska bli randigt. Använd inte starka skurmedel eller svampar som repar.

SPIS/UGN

Rengör med ljummet vatten och diskmedel. Använd tvålull runt spisplattorna så metallen blir fin. Torka bort matrester så de inte bränns fast i plattan. En gång per år bör du rengöra spisvreden. Drag dem rakt ut och diska av med diskmedel.

Rengör ugnen med diskmedelslösning. Är den väldigt smutsig finns det bra rengöringsmedel att köpa. Glöm inte att rengöra glaset. Alla spisar går att dra ut så du kan rengöra bakom.

FLÄKT

Rengör filtret i fläkten och ventilerna regelbundet så minskar du smutsen i köket. Tänk på brandrisken om det finns fett i spiskåpan och fläktens filter. Vi rekommenderar en gång i månaden. Om du har kolfilterfläkt är det du som hyresgäst som bekostar och byter filtret som bör göras en gång per år.

DISKBÄNK

Rengör diskbänken med vatten och lite diskmedel. Glöm inte hoarna. Om du inte får bort fläckar försök med tvålull.
Ett ställe som man lätt kan glömma att torka rent är undersidan på överskåpen.

KYL & FRYS

Rengör med ljummet vatten och diskmedel och torka torrt. Frosta av frysen regelbundet, det ger en jämnare temperatur och sparar energi. Rensa även avrinningsröret för avfrostningsvattnet. Tjocka islager ökar energiförbrukningen. Glöm inte att torka ur gummiskåran i dörren där många smulor lätt samlas. Dra fram kyl och frys minst en gång per år och rengör baksidan.

BADRUM/WC

HANDFAT

Rengör med vatten och ett milt miljövänligt rengöringsmedel. Använd inte något som repar emaljen. Glöm inte att putsa under kranen och undersidan av fatet.

KAKLADE VÄGGAR

VARNING! - Gör aldrig hål i kakelplattor eftersom de lätt spricker. Vatten kan tränga in genom hål och sprickor och orsaka mögel och vattenskada. Kakelplattor eller laserade klinkerplattor rengör du i första hand med vatten och diskmedel eller allrengöring. Använd inte såpa eftersom den kan ge en beläggning på plattorna som suger åt sig smuts.

WC

Rengör med toalettborste och rengöringsmedel. Om det är hårt nedkalkat finns det kalklösande att köpa. Undvik stopp i avloppet så spola inte ner t.ex. tjock papper, tops osv. Mediciner och kemikalier hör inte heller hemma i toaletten utan skall återlämnas resp. återvinnas.

DUSCH OCH GOLVBRUNN

Rengör golvbrunnen från hårtussar med jämna mellanrum. Duschutrymmet rengöres med vatten och milt rengöringsmedel och vid behov kalklösande medel. Om du har badkar så bör du torka ur karet efter varje bad.

BADRUMSSKÅP

Rengöres med vatten och milt rengöringsmedel. Glöm inte om du har en skåra som glaset löper i. En tops är ett bra verktyg till detta.

FUKT

Undvik fuktskador genom ventilation. Enklast är att låta badrumsdörren stå öppen så fukten släpps ut.

« Tillbaka